Genellikle tekstil endüstrisinde boyama bağlamında kullanılan renk haslığı, belirli malzemelerin akmaya veya solmaya karşı renk direncini ifade eder. Genel olarak, temizlik ürünleri kullanılmadan önce renk haslığı testleri yapılmalıdır.

Renk haslığı temel olarak şu şekilde sınıflandırılabilir;

  • Yıkama Haslığı : Seviye 1'den Seviye 5'e kadar değişmektedir. Yüksek seviye daha iyi haslığın göstergesidir.
  • Işık Haslığı : Tekstil endüstrisinde, boyaların ışık haslığı Seviye 1'den Seviye 8'e kadar değişmektedir.
  • Sürtme Haslığı : 

Yıkama haslığı Fermuar sektöründe renk haslığının ölçümü için kullanılan 

  1. Işık Haslığı , 
  2. Renk Transferi 
  3. Sabun Haslığı 

olmak üzere üç önemli indeks vardır .Şimdi onları yakından tanıyalım.

 

Işık Haslığı

Işık haslığı, hem güneş ışığına hem de ter lekelerine karşı direnci ifade eder. Bir yandan, farklı derecelerde güneş ışığına maruz kalma, boyaların yapısını bozacak, renk bozulmasına ve solmaya neden olacak bir dizi fotokimyasal reaksiyona neden olacaktır. Öte yandan, güneşe maruz kalmanın neden olduğu ter lekeleri, dispers boyaların ışık haslıklarını olumsuz yönde etkileyecek bir zayıf asit veya zayıf baz durumuna yol açacaktır. Bu bileşim etkisi, güneşe maruz kalmaya karşı basit haslık veya ter lekelerine karşı haslıktan büyük ölçüde farklıdır.

İpuçları

Tüketicilerin ışık haslığı daha yüksek olan fermuarları seçmesi veya ultraviyole işlemi uygulanmış fermuarları seçmesi önemlidir, her ikisi de kompozisyon etkisine karşı ışık haslığını sağlayacak ve fermuarlar rengini mümkün olduğunca uzun süre koruyacaktır.

 

Renk Transferi

PVC, PE kumaşlar ve çeşitli kaplanmış fonksiyonel kumaşlar dahil olmak üzere özel malzemeler, karmaşık üretim süreçleri plastikleştiriciler, çözücüler, vb. gibi bazı kimyasal katkı maddelerinin kalmasına neden olacak olan giyim imalat endüstrisine sıklıkla uygulanır. Katkı maddeleri iç kısımlara nüfuz eder. elyaf bantları ile uzun süre temas halinde kalırlarsa, boya moleküllerinin elyafın iç katmanından yüzey katmanına yayılmasını kolaylaştırır. Bu durumda beyaz veya hafif kumaşlar kolayca lekelenecektir.

İpuçları

Tüketicilerin uygulanan boyaların polyester elyaflarla daha iyi bir şekilde birleştirilip birleştirilemeyeceğini iki kez kontrol etmesi önemlidir.

 

Sabunlama Haslığı Fermuar şeridinin

sabunlama haslığı  da, belirli yıkama koşulları altında boyalı kumaşların solmasıyla tek lifli veya çok lifli kumaşlar üzerinde uygulanan lekelenme etkisinin derecesine atıfta bulunarak, renk haslığının önemli bir göstergesidir.

Fermuar bantları genel olarak %100 polyester elyaflardan dokunmakta olup, boyanması dispers boyalar kullanılarak yüksek sıcaklıkta gerçekleştirilir. Teorik olarak, dispers boyalar polyester liflerinin iç tabakası üzerinde dağılır ve boyaların dispersiyon konsantrasyonu, yüzey tabakasından liflerin iç tabakasına doğru giderek azalır, bu da yüzey tabakasında daha fazla boya molekülünün toplanması anlamına gelir.

Sabunlama haslığı iki duruma bağlıdır.

  • Boyalar ve lif molekülleri arasındaki etkileşim kuvveti. Güçlü bir etkileşim varsa, boya molekülleri elyaf yüzeyinden kolayca yıkanmayacaktır.
  • Bitim işlemi sırasında elyaf yüzeyinde kalan boya molekülleri. Terbiye işlemi sırasında uygun işlem yapıldıysa, yüzey tabakasında ihmal edilebilir miktarda boya kalıntısı olacaktır, bu da sabunlama işleminin fermuar şeritlerinin kolayca solmasına neden olmayacağını gösterir.

İpuçları

40 ℃ ile 90 ℃ arasında değişebilen sabunlama sıcaklığı, kullanılan deterjanlar ve ilgili sabunlama süresi dahil olmak üzere farklı sabunlama standartları vardır. Farklı sabunlama koşulları, fermuar şeritlerinin farklı sabunlama haslıklarını beraberinde getirecektir. Ayrıca yoğun sabunlama sabunlama haslığını olumsuz yönde etkileyecektir.

 

Tüketiciler , sabunlama haslıkları daha iyi olan fermuarları seçmenin yanı sıra yıkama işlemi sırasında aşağıdaki hususlara da dikkat etmelidir.

  • 40℃'nin altına düşen su sıcaklığı tavsiye edilir. Yüksek sıcaklıkta su kullanmadığınızdan emin olun.
  • Nötr ve zayıf alkali deterjanlar tavsiye edilirken aşırı güçlü deterjanlardan kaçınılmalıdır. Bir seferde çok fazla deterjan kullanmadığınızdan emin olun.
  • Yıkama süresi 30 dakikayı geçmemelidir.

Hem pratik hem de işlevsel amaçlı kullanılan küçük bir tasarım detayı olan fermuarlar, bitmiş ürünlerin kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Ürünleriniz için ne tür fermuarlar seçeceğinizden emin değilseniz satış elemanlarımızla iletişime geçin.