Ölçme Standartları

Fermuarların fiziksel performans testi, fermuar tiplerine ve istenen son kullanım veya uygulamalara bağlı olarak çeşitli şekillerde ölçülebilir ve belirlenebilir. Biz fermuar imalatçıları ve tedarikçileri başvurduğu ancak bunlarla sınırlı olmayan birkaç uluslararası akredite Test Standardı mevcuttur:

  • ASTM D2051-D2054, D2057-D2062 (ABD)
  • BS3084 (İngiltere)
  • DIN3416-3149 (Almanya)
  • JIS3015 (Japonya)
  • QB/T2171-2173 (Çin)

E-Fermuar.com da satılan fermuarlar, dahili olarak oluşturulmuş Test Standardımızla birlikte yukarıda belirtilen standartlara tabidir. Fermuarların üretim sürecinde daha tatmin edici fiziksel performans sağlamak için her zaman bu standartlara sıkı sıkıya bağlı olarak çeşitli testler yapıyoruz.

Test öğeleri ve test yöntemleri ülkeden ülkeye ve müşteriden müşteriye değişiklik gösterebilir. Aşağıdaki tablo, E-fermuar.com fermuarlarının fiziksel performansının yanı sıra ilgili uygulamalarının değerlendirilmesi için düzenli olarak test edilen yöntemleri göstermektedir.

Not : Terminoloji, farklı Test Standartlarına göre farklılık gösterebilir. Daha iyi anlamak için lütfen aşağıdaki resimlere bakın.

 

Fermuar Test Yöntemleri

Test metodu

Başvuru

Fermuar Enine Kuvvet Testi

Metal/Plastik/Bobin Fermuarlar

Sekme Çekme Mukavemeti

Metal/Plastik/Bobin Fermuarlar

Fermuarda Alt ve Üst Stoper / Durdurucu Testi

Metal/Plastik/Bobin Fermuarlar

Alt Üst Tutma Mukavemet Testi

Yakın Uçlu Metal/Plastik/Bobin Fermuarlar

Ayırma Ünitesinin Çapraz Dayanımı

Açık Uçlu Metal/Plastik/Bobin Fermuarlar

Ayrı Uçlu Fermuarlarda Alt Kutu Dayanıklılık Testi

Açık Uçlu Metal/Plastik/Bobin Fermuarlar

Kursör / Kaydırıcı Çektirme Çekme Mukavemet Testi

Metal/Plastik/Bobin Fermuar Kursörleri / Sürgüleri

Çektirme ve Kursör / Kaydırıcının Bükülmesine Karşı Direnç Testi

Belirli ürünlere özel

Sürgülü / Kursör Kilit Tutma Testi

Metal/Plastik/Bobin Sürgüler (belirli ürünler hariç)

Karşılık Direnç Testi

Metal/Plastik/Bobin Fermuarlar (uzunluk limitli)

Fermuarda Diş Atlatma Testi

Metal/Plastik Fermuar Dişleri

Fermuar Diş Çekme Mukavemeti

Metal/Plastik Fermuar Dişleri

Tek Taraflı Üst Stop Tutma Mukavemeti

Açık Uçlu Metal/Plastik/Bobin Fermuarlar

 

 

Fermuar Dişi Çapraz / Enine Kuvvet Testi:

Fermuar Dişi Çapraz / Enine Kuvvet Testi:

Test edilecek fermuar kaplaı duruma getirilerek şekilde görüldüğü gibi fermuar bezlerinden / fitillerinden / bantlarından test cihazına sıkıca sabitlenir. Dişlerde ayrılma veya fermuar bezinde olaşacak hasar meydana gelene kadar yandan çekme kuvveti uygulanır. Fermuarda ilk hasar oluştuğu anda cihazdaki değerl alınarak ilgili standart veya müşteri kriteri ile kıyaslanır

 

 

Fermuarların Fiziksel Performans Testi 03 

 

Fermuarda Üst Durdurucu Testi : Üst Durdurucu Sağlamlık Testi 

Test edilecek fermuarın kürsörü, üst durdurucu (stop) tarafında olacak şekilde kapalı durumda test cihazına bağlanarak çekme kuvveti uygulanır. Metal fermuarlarda, elcik - Çektirici; Plastik fermuarlarda, kürsör vasıtasıyla üstten kuvvet uygulanacak cihaza sabitlenir, fermuarın alt kısmı - kutusu ise sıkma aparatı ile sabitlenir. Kopma veya yırtılma gerçekleşene kadar çekme kuvveti uygulanır. Fermuarın zarar görmesi esnasında ölçme cihazındaki kopma kuvvet değeri tespit edilerek ilgili standart ve müşteri kriterleri ile kıyaslanır.

 

Fermuarda Alt Durdurucunun Mukavemet Testi / Alt Stop Dayanım Testi

Fermuarda Alt Durdurucunun Mukavemet Testi / Alt Stop Dayanım Testi

Fermuar numunesi tam açık olacak ve kürsör alt durdurucuya dayanacak şekile getirilerek  kürsör kilidi açık kalacak şekilde ayarlanır. Fermuar şeridi kürsörden yaklaşık 7-8 cm lik uzunluklarla test cihazına bağlanır ve her iki yana çekme kuvveti uygulanır.. Fermuarın ilk hasar alması veya kürsörün alt stoptan çıkması halinde test cihazındaki değer tespit edilerek ilgili müşterini kriterleri veya istenen standart ile kıyaslanır.

 

Ayrı Uçlu Fermuarlarda Alt Kutu Dayanıklılık Testi (Separe Fermuarlarda Kutu-Pim Dayanımı)

Ayrı Uçlu Fermuarlarda Alt Kutu Dayanıklılık Testi (Separe Fermuarlarda Kutu-Pim Dayanımı)

Test edilecek numune fermuar alt ucu , kutucuğun sabitlendiği bantlar çekme cihazına şekilde görüldüğü gibi sıkıca tuturulur. Kutunun kırılması veya fermuarda olacak ilk hasar gerçekleşene kadar çekme kuvveti uygulanır. Hasar oluştuğu zaman veya kutu kırıldığı zaman cihazdaki değer tespit edilerek ilgili standart ile kıyaslanır.

 

Kürsör Kilit Direnci

Kürsör Kilit Direnci

Kürsör fermuarun belirli bir nokatasına kadar açılır ve üzerine kilitlenmiş yarım açık fermuarın açık uçları şekildeki gibi test cihazına bağlanır. Yanlara çekme kuvveti uygulanarak fermuar açılmaya zorlanır. Kürsör kilidinin devre dışı kalana kadar çekme işlemi uygulanır, fermuar açılma eylemine geçmeye başladığı an ki değer alınarak ilgili standart ve müşteri kriteri ile kıyaslanır.

 

Fermuarların Fiziksel Performans Testi 07

Fermuarda Diş Atlatma Testi

 

Ayrıca, müşterilerimizin istekleri doğrultusunda farklı testler yapabilir ve fermuarlarımızın fiziksel performansını değerlendirmek için uluslararası kabul görmüş herhangi bir test kuruluşuna veya üçüncü taraflara numune gönderebiliriz.

Daha fazla bilgi edinmek ve toplu sipariş vermeden önce bizimle iletişime geçiniz.